Zelf kaarsen maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, en is een leuke manier om lekker creatief bezig te zijn en iets te maken voor in je eigen woonkamer! Hieronder zal ik in een paar simpele stappen uitleggen hoe je zelf een kaars maakt en wat je hiervoor precies nodig hebt. Daarna nog een aantal leuke ideeën om ook eens zelf uit te proberen!
Wat heb je nodig voor het maken van een kaars?
De benodigdheden voor het maken van de kaars hangt af van welk type kaars je wilt maken. Hieronder staat een lijstje van spullen die nodig zijn, waarvan je de meeste dingen zelf al wel in huis hebt!
- Lont/kaarsenpit: Vaak wordt hiervoor een sterk katoenen draadje gebruikt. De dikte van een lont is afhankelijk van de dikte van de kaars; een dikke/brede kaars heeft ook een dikker lont nodig.
- Mal: Iets waar het gesmolten kaarsenwas in gegoten kan worden. Als het een kaars in kaarsenhouder wordt, kan dit een glas zijn, metalen bakje, of iets anders dat niet smelt. Als het een kaars zonder kaarsenhouder wordt, kan een kartonnen doosje gebruikt worden. In principe kan elke vorm gemaakt worden, maar een smallere kaars smelt beter dan een erg brede kaars.
- Kaarsenwas: Dit kan overgebleven was zijn van oude kaarsen of compleet nieuwe kaarsen. Ook zijn er setjes te koop met kaarstabletten; dit is een combinatie van stearine (ongeveer 10%) en paraffine (ongeveer 90%).
- Satéprikker of potlood
- Plakband
- 2 Pannen: In één van de twee pannen wordt het kaarsenwas gesmolten (Au bain-marie). Deze pan kan in principe wel weer schoongemaakt worden, maar gebruik voor de zekerheid een oude pan. Deze pan moet net iets kleiner zijn dan de andere pan, zodat ze op elkaar gestapeld kunnen worden (zie foto).
- Pollepel
- Speld
- Schaar
Stappenplan voor het maken van je eigen kaars
Alle benodigdheden bij elkaar? Dan is de eerste stap om te bepalen of je je kaars met of zonder kaarsenhouder wilt. Voor beide opties is een stappenplan hieronder beschreven!
Met kaarsenhouder
- Plak de lont aan de bodem van je gekozen mal (glaasje/metalen bakje) met plakband. Zorg dat deze in het midden zit.
- Knoop het andere uiteinde van de lont vast aan de satéprikker of potlood en zorg ook dat deze weer recht in het midden hangt. Daarna plak je met plakband de satéprikker of het potlood vast aan het glaasje of metalen bakje, zodat hij niet weer verplaatst.
- Kaarsenwas smelten (Au bain-Marie); Zet een grote pan met water op het fornuis en vul de kleinere pan met genoeg kaarsenwas. Zet deze kleine pan bovenop de grote en laat het kaarsenwas langzaam smelten. Gebruik de pollepel om constant te blijven roeren. Pas op dat het kaarsenwas kan spetteren! Heet kaarsenwas krijg je liever niet op je huid of mooie, nieuwe kleding, dus trek voor de zekerheid bedekkende en oude kleding aan!
- Giet het hete kaarsenwas in het glaasje of metalen bakje.
- Laat het geheel afkoelen en hard worden. Vaak ontstaat er dan een klein kuiltje rond de lont. Gebruik een speld om hier een paar keer in te prikken. Vul dit gat vervolgens weer met kaarsenwas en laat dit weer afkoelen.
- Als de kaars afgekoeld is, knip je de lont op een lengte van ongeveer 1 centimeter.
- De zelfgemaakte kaars is klaar voor gebruik!
Zonder kaarsenhouder
Extra benodigd: olijfolie
- Smeer het kartonnen doosje of bus aan de binnenkant dun met olijfolie in. Dit zorgt er voor dat de kaars er uiteindelijk makkelijker uit te halen is.

- Prik een gaatje in de bodem met een speld en haal de lont hier doorheen. Zet de lont vast met een plakbandje. Zorg er wel voor dat het gaatje compleet afgedekt is, anders stroomt straks het kaarsenwas er aan de onderkant uit!!
- Knoop het andere eind van de lont vast aan de satéprikker of potlood en zorg dat de lont recht in het midden hangt. Als deze goed hangt, plak de satéprikker of potlood met plakband vast aan het karton, zodat hij niet weer verplaatst.
- Kaarsenwas smelten; Zet de grotere pan met water op het gasfornuis en de kleinere pan daar bovenop. Stop de kaarsenwas in de kleinere pan en laat dit langzaam smelten en roer het geheel continu. Pas op dat dit iets kan spetteren! Heet kaarsenwas krijg je liever niet op je huid of mooie, nieuwe kleding, dus trek voor de zekerheid bedekkende, oude kleding aan!
- Giet het hete kaarsenwas in de mal/kartonnen doosje.
- Laat het geheel afkoelen en stollen. Tijdens dit stollen zal er een kuiltje ontstaan rond de lont. Prik hier met een speld een aantal keren in en vul het later weer met een beetje kaarsenwas op. Laat daarna de kaars weer afkoelen.
- Als de kaars ver genoeg afgekoeld is, haal je het plakbandje aan de onderkant weer los en haal je de kaars uit de kartonnen mal.
- Knip de lont op de juiste lengte (ongeveer 1 cm).
- Dat is het! Je zelfgemaakte kaars is helemaal klaar!
Creatieve ideeën
Er zijn genoeg manieren om een beetje variatie in je kaarsen te krijgen. Hieronder staan een aantal ideeën
- Meerdere kleuren: Gebruik restjes van oude kaarsen met
verschillende kleuren of gebruik speciale kleurtabletten om het was een bijzondere kleur te geven. Het enige verschil is dat je de mal maar voor een klein gedeelte vult met (één kleur) gesmolten was. Daarna laat je deze laag afkoelen/stollen en begin je met de volgende laag, in een andere kleur.
- Aparte vorm karton: Ben je wel handig met een stuk karton en een schaar? Maak dan speciale kartonnen vormpjes en vul deze met kaarsenwas! Let er wel goed op dat de mal compleet dicht is, anders gaat het hete kaarsenwas door de gaatjes heen lekken! Het kan zijn dat na het stollen van de kaars, de mal (gedeeltelijk) kapot gemaakt moet worden om de kaars eruit te halen.
- Geurkaars: Voor het maken van je eigen kaars is het ook mogelijk om geurstoffen toe te voegen aan het kaarsenwas. Ook hier zijn vaak speciale geurkaarsensetjes voor te krijgen.
- Drijfkaars: Zelf een drijfkaars maken is niet erg ingewikkeld. Kaarsen drijven van zichzelf al, als de vorm van de kaars maar goed is. Hierbij zijn vooral 3 dingen belangrijk:
- De kaars moet breder zijn dan dat deze hoog is. Een vrij lage kaars die niet al te hoog is, zal veel beter drijven.
- Een ronde kaars werkt over het algemeen beter dan een kaars met hoeken, omdat deze stabieler in het water ligt.
- De kaars die onder dikker is dan aan de bovenkant zal beter drijven (ook vanwege stabiliteit).
En als je écht iets speciaals wilt, is het natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van de bovenstaande ideeën te proberen!
Overigens vind je
hier nog meer informatie omtrent het zelf maken van kaarsen!